Wandeling door de Spoorzone: van NS-werkplaats naar creatieve broedplaats

21 november '23

Een opkomend en creatief gebied vol cultuur, horeca en historie. Dan hebben we het natuurlijk over de Spoorzone in Tilburg. Het is een gebied waar oud en nieuw, maar ook strak en rauw samengaan. De woontoren De Burgemeester ligt aan het begin van dit industriële gebied met op loopafstand meerdere hotspots en volop ondernemerschap. Alles is vanuit De Burgemeester te voet te bereiken. Tijd voor een wandeling!

Koepelhal

(Burgemeester Brokxlaan 2)

Steek je de Burgemeester Brokxlaan over dan loop je via het NS-Plein eerst langs de indrukwekkende Koepelhal. Dit was tot 2011 de hoofdopslagplaats van de voormalige NS-werkplaats. Gek idee dat er toen nog treinen stonden. Inmiddels is het een prachtig decor voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling, kunstexpositie of sfeervol congres. Ideaal, want er kunnen tot wel 3000 man terecht. Buiten zie je ook nog eens toffe street art!

Wagenmakerij

(NS-Plein 6)

Grenzend aan de Koepelhal staat de Wagenmakerij. Hier werden vroeger treinen gerepareerd dus je kunt je voorstellen dat dit óók een gigantische hal is waar circa 5000 mensen terecht kunnen. De perfecte plek voor overdekte markten en andere evenementen. Een aanrader om even langs te lopen!

Stoom013

(Burgemeester Brokxlaan 6)

Heb je dorst gekregen dan is Stoom013 van Bob en Lukas een leuke koffiebar voor een lekker bakkie (van Bocca) met iets lekkers. De bar is zelfs verkozen tot Tilburgse Koffiebar van het jaar! Niet heel gek, want naast de vegan menukaart van De Gouden Radijs, is het decor geweldig. Je zit namelijk in een oude treinwagon. Lekker creatief en uitnodigend. Klein van binnen met een groot terras!

lunch

LocHal

(Burgemeester Brokxlaan 1000)

De LocHal, ofwel de huiskamer van de stad, is het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg. Een gigantisch gebouw in een voormalige locomotiefloods met zo’n 300 werk- en studieplekken, een bibliotheek, 18 vergaderzalen en een expositieruimte, Digilab en stadscafé. Je vindt hier regelmatig publieke evenementen, exposities en debatten. Dit prachtige industriële gebouw sleepte al meerdere prijzen en nominaties in de wacht, waaronder de titel ‘Beste gebouw van de wereld’ in 2019.

RAW

(Burgemeester Brokxlaan 30)

Alleen al de ambiance is de moeite waard. Experimenteren zonder grenzen, dat is de gedachte achter RAW. RAW zit in een prachtig industrieel pand met een fijn terras. Een unieke en creatieve plek waar je je welkom voelt en je de hele dag kunt blijven plakken of flexwerken. Hier kun je terecht voor de lunch, diner en borrel tot in de late uurtjes!(Burgemeester Brokxlaan 30)
Alleen al de ambiance is de moeite waard. Experimenteren zonder grenzen, dat is de gedachte achter RAW. RAW zit in een prachtig industrieel pand met een fijn terras. Een unieke en creatieve plek waar je je welkom voelt en je de hele dag kunt blijven plakken of flexwerken. Hier kun je terecht voor de lunch, diner en borrel tot in de late uurtjes!

Ontdekstation13

(Burgemeester Brokxlaan 20)

Ontdekstation013 is vooral voor de kleintjes erg leuk. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier via allerlei workshops en programma’s hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Op een speelse en creatieve manier moeten ze zelf oplossingen bedenken en uitvoeren. Ondertussen geniet jij van een koffie bij Stoom013.

Diner

Intermezzo

(Heuvelring 31)

Schijnt de zon? Ideaal om de knutselochtend bij Ontdekstation13 af te sluiten met een ijsje. Voor het lekkerste ijs rondom de Spoorzone moet je naar Intermezzo, vlakbij rooftopbar Doloris. Een hotspot met – en daar gaat het natuurlijk om – lekker ijs (en veel) smaken! Ga vooral voor meer dan 1 bolletje, want de keuze is reuze!

Doloris Rooftop & Maze

(Spoorlaan 21D)

Deze bar is net even anders dan anders. Het voormalige postkantoor is naast een rooftopbar ook een indoor doolhof. Je gaat één voor één naar binnen en je telefoon en horloge moet je inleveren. Elk besef van tijd moet weg zijn. De rest moet je zelf maar ervaren. Soort van Alice in Wonderland, maar dan anders. Erna kun je genieten van streetfood, bijzondere cocktails en het geweldige uitzicht op de skyline van Tilburg.

Gourmet Market

(Burgemeester Stekelenburgplein 208)

Een bruisende plek waar je maag goed gevuld wordt. En je kunt kiezen tussen 17 wereldkeukens! Zo kun je alles eens uitproberen. Authentieke gerechten uit de hele wereld; van Aziatisch, Spaans of Grieks tot Amerikaans. Er kunnen 500 mensen binnen zitten en het terras van de Gourmet Market is ook nog eens giga. Genoeg plek voor jou en je vrienden, collega’s en familie dus!

Borrel

Spoorpark

(Spoorpark 1)

Het is een beetje uit de richting (kwartiertje lopen), maar dit gigantische stadspark ligt langs het spoor. Sterker nog, in het stadspark loopt nog steeds een stuk oude rails. Het park is nog volop in ontwikkeling, maar je kunt er onder andere een stadscamping, T-huis en urban sports park vinden. Kunstwerk ‘De Rits’ op het entreeplein geeft dit stadspark een artistiek tintje.

Eetbar De wagon

(Burgemeester Brokxlaan 1041)

Dit unieke eetcafé bevindt zich in twee treinen uit 1900 tegenover de noordzijde van het station in Tilburg. Altijd al eens in een treinstel willen eten? Ga lekker lunchen, borrelen of dineren in deze smakelijke trein. Het zal je zeker niet tegenvallen. Ga voor de middagpauze of de avondspits op de menukaart. Bij het 2e station staan de hoofdgerechten. Have fun!

Hall of Fame

(Burgemeester Brokxlaan 6)

In de monumentale Hal 90 huist nu de Hall of Fame. In deze zelfbenoemde ‘eigenwijze cultuurfabriek’ is het hele jaar door van alles te doen. Ga naar het skatepark met café of de concertzaal. Of huur een inspirerende vergader- of presentatieruimte. Wat kun je verwachten? Te gekke feesten, niche-muziek en natuurlijk heel veel mensen op skateboards.

Borrel

Theater de Boemel

(Burgemeester Brokxlaan 8-76)

Dit theater ligt in hartje Spoorzone en geeft het hele jaar door een festival- en theatersfeer aan dit gebied mee. Mensen blij maken met theater en muziek is hun voornaamste doel. Het theater wordt ook nog eens omgeven door een prachtige theatertuin met terras. Heerlijk voor warme zomeravonden. Laat je verrassen en neem een kijkje.

Club Smederij

(Burgemeester Brokxlaan 8-82)

Deze club zit in een voormalige werkplaats voor treinmotoren. Wederom een pand met een industriële vibe, alsof je in een club in Berlijn staat. Zin in een lange avond en nacht dansen? Er zijn volop events van techno, house en urban tot disco. Ook worden er comedyavonden, borrels en kleinere events georganiseerd.

De Houtloods

(Burgemeester Brokxlaan 1041)

Een avondje chic dineren kan in De Houtloods, bekroond met een BIB Gourmand. Het restaurant zit in de voormalige NS-werkplaats, een karakteristiek pand uit 1867 bij het Tilburgse spoor. Er is een grote open keuken met een industrieel design waar culinaire hoogstandjes getoverd worden. Probeer het lunchmenu of ga voor een meergangendiner, genieten!

  Bekijk het laatste nieuws
  Contact