Spoorzone: een stadsdeel an sich

De Spoorzone in Tilburg-centrum is bijzonder. Sinds 2010 verrijst hier, pal achter het station, mondjesmaat een district waar stedelijk wonen en ondernemen samensmelten met onderwijs, cultuur en horeca. Zo wordt de Spoorzone een stadsdeel an sich. En dan één met een geheel eigen karakter: innovatief, creatief en ongepolijst. Zie hier een aantal prijswinnende A-locaties en hotspots waar je geweest móet zijn.

LocHal

De LocHal, ofwel de huiskamer van de stad. In deze bibliotheek draait het namelijk om heel veel meer dan alleen boeken. Je vindt er zo’n 300 werk- en studieplekken, 18 vergaderzalen en een expositieruimte, Digilab en stadscafé. Een veelomvattend programma in een gebouw dat direct bij binnenkomst imponeert. De LocHal sleepte al zo’n tien prijzen en nominaties, waaronder de titel ‘Beste gebouw van de wereld’ in 2019, in de wacht.

Lochal Spoorzone Tilburg
Huiskamer Spoorzone
Spoorpark Tilburg

Spoorpark

Hoe Nederlands grootste burgerinitiatief eruitziet? Als een gigantisch park, midden in de stad, waar je werkelijk álles kunt doen. Hardlopen, beachvolleyballen, skaten, klimmen, picknicken, kamperen. Ja, kamperen! Stadscamping Tilburg stelt tussen april en september zo’n 20 campingplekken beschikbaar waar je je tent opzet of camper stalt. Verder vind je in Spoorpark het T-huis, een restaurant met lekker terras en nóg lekkerder eten. Kunstwerk ‘De Rits’ op het entreeplein geeft dit stadspark een artistiek tintje en nodigt uit om samen te komen. Precies zoals kunstenaar Marieke Vromans het had bedoeld.

Hall of Fame

In de monumentale Hal 90 huist nu de Hall of Fame. Eén van de gebouwen die het industriële karakter van de Spoorzone tekent. In deze zelfbenoemde ‘eigenwijze cultuurfabriek’ is het hele jaar door van alles te doen. Ga naar het skatepark met -café of de concertzaal of huur een inspirerende vergader- of presentatieruimte. Wat kun je verwachten? Te gekke feesten, niche-muziek en natuurlijk heel veel mensen op skateboards!

Koepelhal en Wagenmakerij

Een festival, kunstmanifestatie, congres of multiculturele markt. De Koepelhal heet alles en iedereen welkom, tot wel 3.000 man in totaal. Vroeger diende deze oude fabriekshal als hoofdopslag van de NS-werkplaats in Tilburg, wat je nog terugziet in de industriële dakspanten. Samen met de bijzondere lichtinval vormt dit een indrukwekkend decor voor elk event. De Wagenmakerij grenst direct aan de Koepelhal en biedt met 5.500 vierkante meter plek aan nog eens 5.000 mensen. Hoe dan ook is dit markante duo absoluut een bezoekje waard!

Horeca

Of je nu een baristakoffie, lekkere lunch of verfijnd diner lust, de Spoorzone heeft op elke craving een antwoord. Je vindt er allerlei dag- en avondhoreca in industriële setting of zelfs een treincoupé, helemaal in lijn met de geschiedenis van het district. Ook ben je bij meerdere hotspots welkom om met je laptop neer te strijken.

Over de stad Tilburg
Wanneer start de verkoop? Planning