Nieuwbouw in Tilburg

De stad waar Vincent van Gogh leerde tekenen en Guus Meeuwis uitgroeide tot volksheld. Ofwel, Tilburg. Op de kaart gecentreerd in Noord-Brabant te vinden, omsingeld door de driehoek Breda, Eindhoven en Den Bosch. Met ruim 200.000 inwoners is het Nederlands zesde grootste stad en heeft het een levendig karakter. Denk aan een flinke dosis creativiteit, bruisend nachtleven, verborgen pareltjes, gezellige horeca, historische panden, spraakmakende musea en groene stadsparken.

Terug in de tijd

Zonder textiel geen Tilburg. Want het is de textielindustrie die Tilburg - ook wel bekend als de ‘textielstad’ - heeft gemaakt. Rond 1600 werd het dankzij de aanwezige schapenteelt de belangrijkste wolstad, waarna drapeniers zich hier vestigden, fabrieken openden en inwoners als spinner of wever gingen werken. De ontwikkelingen volgden zich snel op en maakten Tilburg in de 19e eeuw tot een prominent industriecentrum. Tot 1960, toen de textielindustrie plaatsmaakte voor moderne nijverheid. Maar in het TextielMuseum - gevestigd in een voormalige fabriek - leeft de historie nog altijd voort.

Tilburg
Tilburg
Tilburg

Het Tilburg van tegenwoordig

Het textielverleden zie je terug in de huidige infrastructuur en architectuur van de stad. Denk aan industriële panden, arbeiderswoningen en belangrijke spoorlijnen. Nadat in 1965 het nieuwe stationsgebouw in Tilburg opende, begon een rigoureuze metamorfose met als belangrijk aandachtspunt de verkeersdoorstroom. Zo is de binnenstad nu voorzien van een cityring en vind je op vele plekken nieuwe hoogbouw. Binnen diverse nieuwbouwprojecten gingen “wolkenkrabbers” de lucht in die zowel werk- als woonfuncties dienden. Een van de meest recente projecten? De Spoorzone. Woontoren De Burgemeester past dus helemaal in het Tilburg anno nu.

Erop uit in Tilburg

Als Tilburger hoef je je nooit te vervelen. Het hele jaar door organiseert de stad verschillende events, met als bekendste de Tilburgse Kermis. Een 4,5 kilometer lang lint met zo’n 230 attracties maakt dit de grootste kermis van de Benelux. Op Roze Maandag kleurt de stad roze en zorgt de Pride Walk voor flamboyante taferelen in de binnenstad. Verder is er het Festival Circolo in Spoorpark: een gigantisch circusfestival vol acrobatische, grappige en ontroerende optredens. Sportievelingen rennen mee met het jaarlijkse hardloopevent Tilburg Ten Miles en voor de feestgangers is er natuurlijk carnaval! Elk jaar transformeert Tilburg voor een paar dagen in Kruikenstad en nodigt alle Kruikenzeikers uit voor een gezellig potje hossen, blèren en doorzakken.

Wanneer start de verkoop? Planning
Wat is er te doen? Voorzieningen